DEN NĚMECKÉHO DESIGNU


PÁTEK 27. 3. 2020 od 10.30 hod.

Páteční den bude patřit Německu. Každý rok je věnován na DESIGN SHAKERU jeden den zemi, která pro moderní design tvoří důležitou platformu. Letošní německý den za podpory Goethe Institutu nabídne vskutku atraktivní doprovodný program s možností „vycestovat“ za Bauhausem. Minulý rok uběhlo 100let od založení první školy Bauhaus ve Výmaru. Druhá škola v Dessau se již stavěla v moderním pojetí hnutí „Bauhaus“. Budova je dokonalým příkladem toho, jak styl představit. Virtuální Bauhaus je výsledkem spolupráce Goethe-Institutu v Bostonu s Cologne Game Lab (CGL) a Vysokým učením technickým v Kolíně nad Rýnem. Virtuální realitu si návštěvníci budou moci vyzkoušet každý den v prostoru DESIGN MEDIA CAFÉ. O tom, jak vznikala tato virtuální realita, co vše na procházce po budově lze zažít si můžete poslechnout na první přednášce dne, která bude interagovat přímo s osobou procházející budovu.

Zahájení německého dne designu začne v 10.30 hod. za účasti zástupců Goethe Institutu Praha, zástupců ABF a kurátorky haly DESIGN SHAKER Veroniky Loušové.

Německo je i důležitou velmocí veletrhů, pro odborníky z branže jsou trendy z Frankfurtu nebo Kolína nad Rýnem důležité. Řada českých firem zde ukazuje horké novinky a testuje si trh. I o tom se dozví návštěvníci Dne německého designu v pátek. Kdo jde na veletrh v sobotu, bude si moci vyslechnout zopakování o trendech a novinkách od designérky Ivy Bastlové.

Koncepce Dne německého designu se snaží ale obsáhnout i další důležitý aspekt, a to propojení s českým designem. Německo je známou kolíbkou několika mezinárodních ocenění. Jak pomáhají věhlasná ocenění za design obstát českým produktům ve světě. A jak pomáhají světová ocenění s prodejem designu v Česku? Na tuto otázku se bude snažit nejdříve odpovědět „sběratel prestižních cen“ Ton a potom firma Plastia, která se úspěšně galavečera ceny Red Dot zúčastnila dvakrát.

Den německého designu uzavře německá rodinná firma Hettich a to nejen tím, že i jako globální výrobce kování je stále se sídlem v Německu. Použitím konceptu „Tiny Spaces“ lze s malým bytem získat úložný prostor s kvalitním designem a vysokým komfortem. Koho by Plnohodnotné bydlení v malém bytě zajímalo a šel by na veletrh až v sobotu, má možnost si poslechnout přednášku znovu.

Více informací a podrobný rozpis přednášek naleznete na: https://forinterior.cz/program/