HOST KONFERENCE MATERIÁL + TREND: světová autorita v oblasti barev Judith Van Vliet


5 otázek pro světovou autoritu v oblasti barev

Loni vystoupila na konferenci Materiál + Trend světová expertka na trendy Anja Bisgaard Gaede. Letos bude na této akci přednášet její kolegyně Judith Van Vliet, známá autorita v oblasti barevného poradenství a trendů „The color authority“. Zajímavostí také je, že obě dámy letos spolupracovaly na definování trendů pro veletrh Heimtextil, jež se koná ve Frankfurtu nad Mohanem.
Judith si na konferenci konané při veletrhu Design Shaker připravuje téma, jak se tvoří tzv. color cards, resp. jak je tvořila pro značku Trevira. Než si její přednášku poslechneme, zeptali jsme se na pár otázek.

Jak byste popsala slovo „trend“?
Trend lze označit jako specifický pohyb nebo změnu chování v určité skupině lidí, na konkrétním trh nebo odvětví. Je možné jej charakterizovat také jako přednost před konkrétním produktem, službou nebo v mém případě před konkrétní barevností. Trendy jsou vždy spojené s potřebou nebo hodnotou této skupiny spotřebitelů a jsou silně ovlivněny vnějšími faktory. Trendy lze rozdělit také dle různých časových úseků a důležitosti na mega trend (nad 10 let) makro (5-10 let) nebo mikro (od 1 do 5 let).

Kdy jste se začala zajímat o barvy a jaká byla vaše cesta k nim?
Měla jsem velmi zajímavou a nečekanou cestu k barvám. Pracovala jsem na pozici „product planning“ ve společnosti Kawasaki Motors Europe v Nizozemsku. V rámci této práce jsem se zúčastnila evropské konference Color Marketing Group v Berlíně v roce 2007. To byl okamžik, kdy jsem „potkala“ barvy v plném měřítku a věděla jsem, že se chci naučit vše o této oblasti.

Kde nacházíte informace k trendovým barvám, odkud čerpáte informace o nových trendech a barvách?
Inspirace k barvám může pocházet doslova odevšad. Tady neexistuje žádná standardní odpověď. Může to být příroda, ale i barevná kombinace, na kterou narazíte při chůzi po ulici, a ta vás inspiruje k projektu. Důležité je vždy pozorovat, být otevřený svému okolí, nenechat se „chytit“ chytrým telefonem, když jste v metru. Je třeba sledovat lidi, jak se chovají, jak se oblékají, co jedí atd. Každý zdroj médií, tištěných i popřípadě online může inspirovat. Důležité jsou výstavy umění, veletrhy designu, ale i nejjednodušší věci v životě jsou velkou inspirací. Cestování je velmi důležité. Člověk musí být vždy zvědavý!

Můžete krátce charakterizovat nejvýznamnější trendovou barvu na toto období v interiérovém designu?
Bílá a špinavě bílá zaznamenávají zajímavý návrat interiérový design v letošním roce. Zdá se, že béžová také zůstává trend v kombinaci s některými krásnými terakotami v odstínech červené a oranžové. Terakota je hřejivá, příjemná a dynamická, v kombinaci se špinavě bílou, béžovou a dokonce i jinými akcenty. Teplé barvy jsou pro dnešní interiéry klíčové.

Jaká byla vaše nejzajímavější práce a jaká je vaše každodenní práce?
Jako většina podobných profesí nemám zcela typický den. Můj den může být návštěva výstavy, procházka pro lepší nápady. Musím přiznat, že většina mých nápadů se zrodily za chůze (například můj podcast). Letos jsem absolutně milovala práci pro Heimetxtil Trend Forum 24/25 ve Frankfurtu se agenturou SPOTT (s Anjou Bisgaard Gaede, která přednášela na konferenci Materiál + Trend vloni). Také jsem byla v lednu pozvána, abych vystoupila v Saudské Arábii s tématem o barvě. To byl velmi vzrušující zážitek.

Zda vás téma barev a trendů zajímá, nezapomeňte se registrovat on-line na konferenci MATERIÁL + TREND, která se koná ve čtvrtek 11. dubna při veletrhu Design Shaker.
 

On-line registrace předem nutná:
https://konference-interiery.cz/material-trend/