Jurečkův T. G. MASARYK součástí přehlídky Design Shaker 2018


Designér (umělec) Ivan Jurečka si pro letošní přehlídku připravil nový 3D objekt. A není to objekt malého významu, ba naopak. Jedná se o skulpturu s podobiznou našeho prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Jak je pro Ivana typické, opět použil staré gramofonové desky, a tím celý objekt získal na zajímavosti a jedinečnosti. Doposud byla jeho tvorba známá především jako vyřezávané obrazy a grafiky právě do starých gramofonových desek.

Ptáme se tedy Ivana: co Vás vedlo k tvorbě 3D objektu?

Je pravda, že se většinou věnuju tvorbě 2D věcí. Mám během roku hodně akcí a 2D záležitosti jsou jednodušší na přesuny:) Ale pokud mám možnost někde vystavit něco většího a na delší dobu, první mě napadají 3D objekty.

A proč zrovna TGM? Je to reakce na aktuální téma v ČR?

Myslím, že každý máme své „aktuální“ téma. Pro mě je to třeba i otázka vytváření kultu osobnosti. Otázka idealizace a s ní i de-idealizace. Kdo je osobnost? Proč a čím se jí kdo stává? Je „osobností“ na dobu určitou? Je to otázka jednoho rozhodnutí? Je jedno, jestli dobrého, nebo špatného? Špatného/ dobrého pro koho? Ale je pravda, že tím, že jsem Slovák, mě to letošní rok hodně táhle k Masarykovi a k roku 1918.

Jakou techniku jste použil?

Z vinylových LP gramodesek je tepelným tvarováním vytvořena slupka do podoby TGM. Je to náročné popsat, ale každá vrstva, každá část se musí zvlášť nahřívat a tvarovat... spíš se přijďte podívat.

Připravujete pro přehlídku Design Shaker i další zajímavé objekty Vaší práce?

Popravdě tato busta byla vytvořena zejména pro Design Shaker. Slíbil jsem, že něco vymyslím, že to bude socha a nějak mi došly výmluvy :), tak jsem vymyslel toto. Uvidíme. Na něčem budu, během přehlídky určitě pracovat, ale co to bude? Nechte se překvapit!

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na Vaši expozici.

Redakce DS